Vilde kaniner

Kaniner betegnes som gnavere, men den korrekte betegnelse er Psudo drøvtyggere.

De bliver kønsmodne i 3 md. alderen og kan i princippet yngle med 1 md. mellemrum, året rundt hvis forholdene er til det. Drægtigheden er 28-31 dage.

Den vilde kanin anbringer kuldene i separate kamre, hvor rederne er foret med hår fra moderens pels og græs. Indgangen lukkes med en klump jord hvor hunkaninen tisser og lægger afføring for andre kaniner ikke skal komme ind til hendes reder og unger. De første 3 uger dier ungerne kun 1 gang i døgnet.

Kaniner lever i adskilte grupper med rangorden hos både hanner og hunner, der udelukkende er baseret på aggressiv adfærd, normalt uden blods udgydelser , men voldsomme nok på friland. Noget vi genkender fra vores tamkaniner, der ikke bare kan sættes i flok.

Renligheden som vi kender fra vores tamme kaniner stammer fra de vilde,  hvor det er territorie afmærkning, både med afføring og afsondring fra analkirtler. En åbenlys grund til jeg ikke mener kaniner skal hoppe rundt frit i hjemmet hele døgnet. Fint når de kommer ud af buret hver dag og får rørt sig, men alt med måde.

Den indbyrdes rangorden har indvirkning på avlen, en god ting at have med, når vi skal indrette og avle med kaniner. Kuld størrelsen bliver mindre hos lavt rangerende hunner og ofte med en højere dødelighed end hos højt rangerende kaniner. Mon der er rangorden hos bur kaniner? Hvorfor ikke- allerede hos nyfødte kæmpes der om pladsen og dermed rangorden, noget der følger kaninen videre i livet. Så hvem sidder ved siden af, overfor eller over/under! Det har meget at sige for den enkelte kanin, og dens avlsmæssige præstation. Hold nøje øje med tis på tremmerne, om kaninen spiser maden hvor den bliver lagt, eller farer frem og tager lidt ad gangen. Bruger den hele buret og lader den ungerne lege frit? Man kan gøre mange ting bedre med små justeringer og omtanke for dyrene. 

Det lykkes for nogen at lave kolonier med kaniner, og det er rigtig fint, især hvis der er god plads, mange huler og dyrene er observeret, så alle trives. Vi vil kun gøre det med mødre og deres unger, og søskende af samme køn efter fravænning til balladen opstår. Det kommer bag på mange at det kræver mange bure og masser af plads, når man avler kaniner.

Kaniner har ry for at avle godt, men passer det nu også? 

4-12 unger pr. kuld, gennemsnitlig 3 kuld pr. år, rekorden er 6 kuld hos vilde kaniner. Så kigger vi på overlevende unger; gennemsnit 9 pr. hun og kun 20 % fylder 1 år. 

Alle vores skønne smukke tamkaniner stammer fra de vilde, og kan i løbet af ganske kort tid tilpasse sig det vilde liv , hvilket selvfølgelig ikke er godt. 

 

Del siden